Жители на Хайредин готвят протести заради лоша пътна настилка

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кметовете на четири общини във Врачанска област поискаха спешна помощ от ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура", защото шосетата от републиканската мрежа в региона са в окаяно състояние. Местните хора стягат граждански протести, след като години наред никой не чува тревожните им сигнали, че асфалтовата настилка е тотално амортизирана и се нуждае не от козметични кръпки, а от цялостен ремонт.

Особено опасна е 28-километровата отсечка на третокласния път през община Хайредин, където минава най-прякото трасе от Плевен за Дунав мост 2 във Видин.

„Това е път, по който се минава от Монтана до Козлодуй, по който минават много хора, които работят в най-голямото предприятие – АЕЦ ”Козлодуй”, извозваме деца за училище, граждани отиват до различни институции в Козлодуй и пътят е просто непроходим. Щетите по автомобилите са големи, зачестиха и катастрофите и се надявам АПИ да си свърши най-после работата”, каза кметът на Хайредин Тодор Алексиев.

По републиканския път ежедневно преминават хиляди превозни средства, които лавират между дупките. Хората се оплакват, че когато положението стане критично, от пътните служби идват и решават проблема по най-простия начин като вместо с асфалт, пълнят ямите с натрошени камъни.

„Хората организираха една стачка и най-големите дупки ги запълниха, но оттогава нищо не е правено. То не бяха просто дупки, а ями”, обясни кметът на Хайредин.

Шофьорите се питат къде отиват парите от скъпите винетки и защо не стигат до пътната мрежа в Северозападна България.

От АПИ обещаха веднага да извършат проверка на място и да осигурят необходимите 14 милиона лева за тотален ремонт на 28-километровото трасе.