Проф. Горчев: В момента България кредитира европейското здравеопазване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Както е болна политическата система, така е болно обществото. В момента има обезверение не само към настоящето, но и към самата здравна система, което е проблем за нацията, коментира проф. Григор Горчев, ръководител на Телекомуникационния ендоскопски център при МУ-Плевен.

Проф. Горчев отбеляза, че в момента медицинското здраве в България е на много високо ниво. Висшите медицински училища в страната са едни от най-реформираните и печеливши.

В момента България кредитира европейското здравеопазване. Голяма част от практикуващите лекари заминават в Западна Европа. Един лекар трябва да твори, трябва да изведе своите възможности в добрата медицинска практика и да реализира своята мисъл. Най-важна е свободата на работа, а не да бъде закован от нормативни уредби, които ограничават работата. Това е съществен проблем, който пречи на българското здравеопазване, посочи проф. Горчев.

Здравеопазването е взаимодействие между лекар, пациент и държава. Когато има реално взаимоотношение между тези субекти, тогава бихме казали, че имаме правилния модел. А това при нас не става, каза той.