Детските градини стават защитени и средищни

В "Денят започва":

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Детски свят“ във великотърновското село Церова кория е единствената детска градина в района. Обслужва четири населени места и се посещава от 19 деца. Седем от тях са от селото, а останалите 12 всеки ден пътуват по няколко километра.

Таня Вълчева, директор на ЦДГ „Детски свят“: Всеки ден те пътуват с училищния обществен транспорт, необходимо е детската градина да стане средищна, тъй като това е единствената детска градина в този район. Няма друга, в село Пчелище е закрита и в село Къпиново.
Христо, родител: От тук до Миндя са 8 и 8 - 16 км отиване и връщане през две села, а до Къпиново тук и обратно са осем км.

За да бъде една детска градина средищна, в нея трябва да се обучават най-малко четири деца в задължителна предучилищна възраст от друго населено място. А за защитена се обявява в случай, че закриването й може да принуди най-малко осем деца да пътуват 14 или повече км до следващата най-близка такава.

Таня Вълчева: Детската градина, която е най-близко стояща от Церова кория е някъде около 15 км от село Миндя и е трудно децата от 2 до 5-6 годишна възраст да бъдат толкова далече ежедневно. Затова мисля, че детската градина в село Церова кория ще отговаря на тези условия, да отстоява от най-отдалеченото населено място.
Христо: Да ви кажа честно да, съгласен съм с това нещо. За благото на децата съм съгласен дори и с две деца, нека да има детски градини, да не бъдат закривани.

Предвижда се защитените детски градини да получават, които се намират в планински райони да получават допълнително финансиране от 21 000 лв. на година, а останалите защитени и средищни – 19 000 лв.