Старт на кампанията за възстановавяне на Хитрино

В "Денят започва":

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пет месеца след трагедията магазинът за строителни материали и заведението на Мехмед Мехмедов са в руини. Сградите са на метри от влаковата катастрофа и са едни от десетките пометени от взривната вълна след дерайлирането на влака. Мехмедов не вижда как да вдигне отново порутения си имот.

Мехмед Мехмедов: Значи, кое е несправедливо. Щом на хората, на които са им изгорели къщите, те също нямат застраховки, ще им бъде възстановено на 100%, също при мен специално трябва да е по същия начин, защото аз съм физическо лице. Физическото лице дава обекта под наем на юридическо лице и така все едно съм я дал тази сграда на някого, той каква дейност ще развива, това си е негова работа.

Знае, че неговият казус е по-особен, но смята, че той и другите като него с разрушен поминък трябва да получат средства. Така, според него, е справедливо.

Мехмед Мехмедов: Аз не искам да ми се възстанови обектът на 100 %. Аз искам една по-голяма зала за клиенти и една зала за кухня.

Болката му е много силна, защото само една ограда го дели от новата къща на съседа, а за него и още двама от пострадалите бизнесмени няма нито лев помощ.

Нуридин Исмаил, кмет на община Хитрино: Аз не виждам по какъв начин ние като община бихме им били полезни. Единственият вариант, който аз виждах, поне там е по-свободно, по-няма изисквания, говоря за средствата от БЧК. Там имах едно предложение, част от парите, макар и малко да бъде заделено за бизнеса.

Възстановяването на първите десет къщи, което ще се извърши от Камарата на строителите, вече започва. Багерите са разчистили терените, документите са оформени и реалното строителство вече е факт.

Нуридин Исмаил: Те ще бъдат строени не от една фирма, от 9 фирми. Може би, всяка фирма ще си направи организацията за себе си. Аз мисля, че успоредно всичките ще бъдат построени

Това лято ще бъде строително за Хитрино. Освен възстановяването на домовете има и много работа по ремонтирането на обществената инфраструктура.