Грижа за кожата през лятото

В "Денят започва":

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Случаите на поява на меланомен и немеланомен карцином на кожата през последните години са се увеличили в световен план според информация на Световната здравна организация. (01) В момента по света всяка година се регистрират между 2 и 3 милиона немеланомни и 132 000 меланомни случая на карцином на кожата. Едно от 3 ракови заболявания е рак на кожата - отново по информация, публикувана в сайта на Световната здравна организация.По данни, предоставени от Министерството на здравеопазването у нас, регистрираните случаи на меланом и други злокачествени новообразувания по кожата през 2014г. са близо 60 000, като новооткритите случаи за годината са около 4 500. В слдващата 2015 г. има ръст, но той е незначителен.

След като озоновият слой изтънява, атмосферата губи все повече от предпазните си свойства и по този начин все повече УВ радиация достига до повърхността на Земята. Преценява се, че 10% намаляване на озоновия слой ще причини 300 000 немеланомни и 4500 меланомни случая на рак на кожата. В световен мащаб всяка година случаите се увеличават според СЗО. Като основна причина за появата на тежкото заболяване се посочва прекомерното излагане на УВ лъчи и историята на изгарянията, които е претърпял организмът през целия ни живот. Тези фактори, разбира се, се отразяват различно на всеки организъм.

Трябва да сте особено внимателни със слънцето и солариумите, ако имате светла кожа, сини, зелени, лешникови очи или пък светла коса. Ако сте имали случаи на тежки слънчеви изгаряния преди, кожата ви не потъмнява от УВ лъчите, а по-скоро изгаря от тях. Други сигнали за чувствителност на кожата към слънце и солариуми са бенките и луничките. Трябва да сте особено внимателни и тогава, когато семейството има регистрирани случаи на рак на кожата.

Стотици години кожата без слънчев загар е била на мода. Дори това се е считало за свидетелство, че човек е достатъчно богат, за да не му се налага да работи на открито под слънцето. В последно време обаче голяма част от по-бледите хора изпитват необяснимо влечение към шоколадовия тен. Можем да видим много често по улиците хора с неестествен цвят на кожата. Ако оставим настрана съмнителната естетическа стойност на тази понякога почти расова подмяна, желанието за загар може да бъде изключително опасно за здравето на кожата.

Като негативен ефект от слънцето на първо място дерматологът отбеляза стареенето на кожата, което зависи от това колко активно през годините сме се излагали на слънце. Също така е възможна появата на тъмни петна по кожата. И не на последно място има риск от рак на кожата.

Слънцезащитните препарати са различни като при всеки пациент трябва да се определи индивидуален препарат в зависимост от неговия фототип, колко е светла кожата и от възрастта.