Владимир Москов, БСП: Финансовата децентрализация буксува

В "Денят започва":

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По думите му в страната недостатъчно е използван капацитетът и възможностите на местната власт – като опит, участие в проекти, политика. „Реално проблемите на хората са в градовете и селата, а там най-близката власт е местната. Нито едно правителство досега не сме усетили пряко да използва възможностите на местната власт за благото на страната, в това число и Националното сдружение на общините в Република България“, посочи Москов.

Той подчерта, че след 90-та година в БСП винаги е имало моменти на трусове. Но винаги е надделявало принципното и колективното решение.

Москов коментира и скандала с Валери Симеонов. "Действията му не се приемат от обществеността, европейската общност и от принципите на демокрацията. Редно е опозицията в такива моменти да реагира по-остро, за да няма негативни последствия след това", каза Москов.

„Финансовата децентрализация на общините буксува и това е огромен проблем, който ако искаме да има ефект в местното самоуправление и ефект за държавата, трябва да стане – с категорична политика. Не само финансова децентрализация, но и децентрализация на отговорности, които да са подсигурени с финанси“, добави Москов.

„Има такъв съвет към правителството и той трябва да заработи. Има капацитет и Националното сдружение. Има и достатъчно експерти. Въпрос на политическа воля е да се изчисти този проблем”, поясни социалистът и обясни защо не се случва. „Разговаряме с министри и в крайна сметка подписваме едни хубави документи, и всичко остава на хартия. Бюрокрацията трябва да се намали”, обясни кметът и зам.-председател на БСП.