Проф. Григор Горчев: Правилата за инвитро трябва да са точни и ясни

В "Денят започва":

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Горчев нарече това един добър пробив в българското здравеопазване. Процентът на стерилните двойки в България е голям. Според него максималният брой опити е четири, защото след това шансовете за успех намаляват.

Отпада както ограничението за брой опити, така и лимитът от 5 000 лева за една процедура. За професора тук смисълът е морално-етичен. По този начин се запазва възможността на една млада жена, която не е раждала, в случай на онкологично заболяване, да замрази яйцеклетка или ембрион и след като бъде излекувана да направи процедура по инвитро лечение. И все пак проблемът е решен на половина, поради липсата на закон на сурогатно майчинство у нас.

Проф. Горчев не изключи възможността от злоупотреби на колегите му, които се занимават с ин витро, но според него тук въпросът е вече на регулация. За него е важно правилата да бъдат много точни и ясни, да бъде запазен стандартът, който има в момента.

В България все още не се отчитат рисковете от ин витро процедурите. Съществува възможност за заболяване от рак на яйчниците и рак на матката. Проф. Горчев призова да се работи в интерес на пациента.