Доц. Иво Петров: В последните години най-малко значение има пациентът

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Доц. Иво Петров, кардиолог: Целият този спор показва какви големи дефицити има в системата. Новите лекарства, както и новите технологии са необходими на здравеопазването. За съжаление в последните години новите технологии не навлизат така бързо, както би ни се искало. Лекарствата доста по-бързо навлизат и доста по-бързо получават реимбурсация.

Мораториумът е временна мярка за стабилизиране на касата, обясни доцентът. Според него дефицитът в касата не може да бъде компенсиран с просто наливане на средства, а с промяна на структурата. Той не е сигурен в ефекта от това.

Доц. Иво Петров: В последните години най-малко значение в здравеопазването има пациентът. В момента пациентите са средство, не са цел. Много лесно дадено на системата е да се отклонява от правилата за добра медицинска практика.

По негово мнение трябва да се въведат много строги стандарти и да се контролира тяхното спазване.

Хората с опасно високи стойности на кръвното налягане, които не се лекуват, няма да имат право да шофират. На тях, както и тези, които са претърпели инсулт или инфаркт, ще се правят основни лекарски прегледи, ако искат да карат автомобилите си, а тези, на които откажат да бъдат прегледани, ще им бъдат взимани шофьорските книжки. Тези мерки са за намаляване на пътно транспортните произшествия са залегнали в проект за изменение в са залегнали в проект за изменение в Наредбата за физическа готовност на водачите. Кореспондентите ни във Велико Търново провериха дали човек може да вдигне кръвно, ако е непрекъснато зад волана и до колко опасно е това.

Вижте във видеото!