Дванайсетокласник притежава най-голямата колекция от снимки на Цар Борис III

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дванайсетокласник от Националната Априловска гимназия в Габрово притежава най-голямата колекция от снимки на Цар Борис III. Преди три години Тодор Димитров започнал да събира вещи и снимки свързани с живота и делото на Царя, след като разбрал за запознанството на прабаба му с височайшата личност. От тогава до сега момчето притежава над 1300 снимки и десетки уникални вещи, които възнамерява да дари на някой музей в страната.

Подробностите от Зорница Илиева, Мирела Дончева и Веселин Минчев в "Денят започва".

19-годишния възпитаник на Националната Априловска гимназия Тодор Димитров разказва, че обича историята, гордее се със славното минало на страната ни и търси любопитни и малко известни факти за живота на Монарсите от Третото Българско царство. Преди три години обаче  изненадващо чул най-интригуващата история от своята баба.

"На 6 май, Гергьовден, 1938 година моята прабаба Димитрина и нейната майка Донка били в Борисовата градина. Двете жени решили да разпънат дървена летва, по която всеки един софиянец или гост на столицата е можел да удари малко дървено топче срещу заплащане. Изведнъж пред тях застанал конник, слязъл от коня си и попитал дали и той може да удари топчето. Те естествено му разрешили, извадил от джоба си 100 лева и им ги връчил. След което прабаба ми Донка попитала дъщеря си: "Димитрино ти знаеш ли, кой беше този мъж с красивите мустаци? Това беше нашият цар Цар Борис III", разказва Тодор.

Чувайки тази семейна история с царя, ученикът решил да започне да събира негови снимки. Само три години по-късно той притежава най-голямата такава колекция.

"Започнах като на шега, направих дигитална папка на компютъра, в която започнах да събирам негови снимки, записах се в няколко монархически групи, главно в социалните мрежи, където различни колекционери качват снимки. Използвам и снимки от Държавана агенци "Архиви", обяснява младият колекционер.

"Всичко това, което се превръща в тяхно ежедневие, неминуемо въздейства и върху тяхното мислене. Освен това в училището има паралелка с профил "История" и има много солидни изследователи като Тодор и като други наши ученици", коментира Снежана Рачевиц – директор на Национална Априловска гимназия.

В момента колекцията му наброява 1318 снимки на Цар Борис III. Най-ценната е единствената останала от едно от посещенията на царя в Габрово.

"Тя е направена през 1937 година, когато се ражда престолонаследника Симеон княз Търновски. Направена е когато цар Борис III е посетил "Хижа Мазалат", като той се е срещнал с ученици от Русе, той е предложил да снимат, извадени са няколко, който до колкото знам са изгубени, а единствената останала е при мен", казва Тодор.

Освен снимките обаче момчето успяло да се сдобие и с някои вещи, свързани с живота на Царя, сред които дори и писци от личната му канцелария.

"Мога да кажа, че те са нещо уникално за моята колекция, защото до колкото знам те са били част от личната му канцелария, но не са използвани, били са резерва", обяснява ученикът.

За колекцията на Тодор разбрали княгиня Мария Луиза и цар Симеон II, които му изпратили писма и подаръци, а по покана на цар Симеон II посетил и двореца "Врана".