Илко Семерджиев: Лекарите са длъжни да работят за своите пациенти, а не за своите интереси

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нов рамков договор в здравеопазването вече има. Той беше подписан вчера между представители от ръководството на Българския лекарски съюз и НЗОК. Договорът беше преподписан от министъра на здравеопазването Илко Семерджиев и ще влезе в сила от 1 април тази година. На този фон в "Пирогов" напрежението расте след решението на шефа на детската травматология д-р Атанас Кацаров и още шестима негови колеги да напуснат. Търсят се и медицински кадри за училищата.

"Новото е, че се справихме по възможно най-добрия начин, заедно с НЗОК и Българския лекарски съюз, с твърдото бюджетиране и лимитиране на медицинските услуги, което ще се почувства още след 1 април със сключването на новите индивидуални договори между касата и лечебните завдения", каза в студиото на "Денят започва" служебният министър д-р Илко Семерджиев. Той обясни, че са премахнали месечните лимити и са преминали от твърдо месечно бюджетиране към прогнозни тримесечни бюджети с буфер в размер на 3%. Постигнато е споразумение, че месечният бюджет за болниците ще е около 133 милиона, но при тримесечни натрупвания, ако има преразход в размер на 3%, се включва механизъм за саморегулация. Това означава, че онези пътеки, които са надхвърлили лимита си в тримесечен план, започват плавно да намаляват цените си без да се намаляват обемте. Ще има регулация на административното ценообразуване на клиничните пътеки, ще се постигнат баланси.

По отношение на бюджета за болнична помощ за 2016 година по закон се били гласувани 1 милиард 343 милиона. Тази година с този рамков договор се постига споразумение да не падаме под разходите, които са се получили по касово изпълнение на бюджета на НЗОК и запазване на бюджет в размер на 1 милиард 613 милиона. Финансирането се подобрява и от гледна точка това подобрено финансиране ще се почувстват и подобрения в лечебната помощ за пациентите. Практиката пациентът да търси болница с неизчерпан лимит, със свободни легла или да влезе в листа на чакащите, която към момента е 3 500 човека чакащи, вече няма да съществуват като феномен. Промяна в клиничните пътеки няма. Тази година ще има промяна в техните обеми и цени.

Има хиляди пациенти, които ненужно лежат в болници и казасата излишно плаща престоя им. Пациентските отрганизации и тази година настояваха да отпаднат много клинични пътеки за проследяване на хронични заболявания, по които се правят процедури, които отнемат няколко часа. Въпреки, че сигналите са от години от касата не смятат, че оптимизирането на разходите е техен проблем. Вижте репортажа на журналистката Мария Чернева, която повече от четвърт век следи здравеопазването в дълбочина!

Министърът обясни, че ремонтите в "Пирогов" са планирани и надали може да бъде обвиняван проф. Балтов, че е направил нещо. Д-р Семерджиев поддържа връзка с шефа на болницата заради появилото се напрежение. Според него е нелепо лекари да се противопоставят на лекари заради ремонти. "Лекарите са длъжни да работят за своите пациенти, а не за своите интереси", каза той. По негово мнение това, което сме видяли са били повече емоции, отколкото рационалност.