Хитът на мартениците тази година

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В старата столица Велико Търново продавачите на мартеници посрещат своите клиенти, облечени в автентични народни носии. По сергиите пък трудно могат да бъдат открити вносни мартеници, тъй като всички цяла година ръчно изработват всяка гривна, брошка или гердан с Пижо и Пенда. И тази година  истински хит остават мартениците, направени от чепкана  вълна и есетствени багрила.

Още от Мирела Дончева и Веселин Минчев в "Денят започва".

Повече от 20 години Искра Илиева плете и веза мартеници по стара техника от времето на баба ѝ. А тази година на сергията ѝ преобладават мартениците от вълна, които е оцветила с естествени багрила от природата.

"Предпочитам мартеницата да бъде направена от естествени материали и усукан конец бяло и червено. Това, което е Пижо и Пенда, това е в същност истинската мартеница. Багрилата - използвам естествени багрила, природни – лук са използвали, орехова шума за кафяво, за червено – червено цвекло и така са оцветявали вълната", обяснява тя.

Към традиционния български занаят в последните години обръщат очи и младите хора, като 19-годишната Янка Накова, която тази година за пръв път продава мартениците, които заедно с майка ѝ изработвали цяла година.

"Занимаваме се цялото семейство с мартеници. Интересно ми е и опитвам да запазя българската традиция... Повечето хора оценяват ръчния труд. Трибагреникът, който е на нашата държава, той се търси най-много", казва тя.

Освен, че ръчно изработили мартеничките, които предлагат, от няколко години по традиция продавачите посрещат Баба Марта, облечени в традиционни народни носии, като по този начин предизвикват освен интерес, но и широки усмивки на всички, които минават по главната улица на града.

"Защото като се облека в тази, някак си така ми става хубаво и искам да предам положителна енергия на хората около мен, да са весели, да са радостни", споделя Искра Илиева.

"Трябва да запазим традицията в България, а и все пак сме българи. Повече се спират когато ни видят, усмихват се, радват се", добавя Янка Накова.

Автентичното им облекло мигновено приковава погледите на всички минувачи, които освен да си купят мартеница, се спират и да се снимат с продавачите.

А най-търсената мартеница през последните години, оказва се си остава традиционната гривна от бял и червен конец - за здраве и късмет през цялата година.