Лекар от болница "Шейново" иска да финансира образованието на бъдещ студент по медицина

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Лекар от акушеро-гинекологичната болница "Шейново" в София обяви в социалните мрежи, че е готов да заплати висшето образование на студент по медицина. Единственото условия е студентът да е социално слаб. Още за благородната идея-вижте в рубриката ни "Търси доброто".

Идеята на д-р Йован Даскалов да плати 13-те семестъра на социално слаб студент по медицина възниква спонтанно. Провокиран от примера на свой познат, който с пост в социалните мрежи се ангажира да заплати уроците на абитуриент от бедно семейство, лекарят решава, че също може да подари усмивка на млад човек в нужда.

"По този начин реших, че аз мога да помогна и това, с което мога да помогна е да платя образованието на един младеж, тоест висшето образование, защото за мен това е важно и по този начин ще дадем път на един млад човек", каза той.

Вече 7 години д-р Даскалов работи като акушер-гинеколог. Все още обаче помни трудностите, с които се сблъскват студентите по медицина.

"Таксите са високи, тоест те са най-ниските в Европейския съюз, но са високи за стандарта на едно българско семейство. При студентите по медицина разликата е такава, че ние не можем да работим, много трудно си намираме работа по простата причина, че целия ден е зает с упражнения и лекции, по простата причина, че подготовката е сериозна", обясни лекарят.

Идеята на д-р Даскалов обиколи за часове мрежата и вече доста хора са се свързали с него. Според лекаря няма конкретно изискване, на което трябва да отговарят кандидатите. Единственото условие е наистина да нямат финансова възможност да заплатят образованието си.

"Ще се срещнем и с ръководители в училище и с родители, за да знам, че няма да се случи нещо като злоупотреба. Ще избера човек, а ако се появяват повече мои приятел,близки и колеги имат готовност да помогнат също, така че ако се появят повече ще помогнем на всички, на които можем", каза той.

Д-р Даскалов, който е родител, вярва, че по този начин ще възпита в ценности своето дете. Макар и малко сега, някой ден то ще разбере колко е важно да помагаш на хората.

"Както са ме учили моите родители, така се надявам и аз да науча моето дете, че хората трябва да бъдат добри и да правят добро. Защото ни стига тази сивота и ни стига тази злоба. Хората има нужда от нещо ново", смята той.