Разделение в Македония. Какви са решенията на политическата криза?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Скопие започнаха протести в момент, когато лидерът на социалдемократите Зоран Заев очаква да получи от президента Георге Иванов мандат за съставяне на правителство и да управлява с подкрепата на албанските партии в парламента.

ВМРО-ДПМНЕ обвини Заев, че не защитава националните интереси. На многохиляден митинг в Скопие нова гражданска организация протестира срещу въвеждането на албанския език като официален в Македония.

В "Денят започва" дългогодишният журналист от БНТ Коста Филипов и дипломатът Любомир Кючуков коментираха ситуацията в Македония.

Според Филипов обстановката в западната ни съседка е нормална за страната. Естествена е и реакцията на Никола Груевски, който призова македонците да се борят за запазване на мултинационалния характер на държавата и срещу превръщането ѝ в бинационална. Албанската заплаха е външната страна на протестите, които Груевски организирани чрез граждански сдружения, каза журналистът.

За Любомир Кючуков съществува риск дългосрочната политическа криза да се трансформира с перманентна държавна нестабилност. Риск крие и новото прехвърляне на политическия дебат върху етническата плоскост - нещо, което липсваше през последните две години. Дълбокото разделение между македонските партии засили значението на албанските фактори, подчерта дипломатът.

И двамата коментатори обаче се обединиха около тезата, че ако Македония иска да остане единна, трябва да намери начин албанските партии да влязат в управлението.