Движенията в левицата - коментар на Татяна Дончева

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Случващото се в лявото политическо пространство не беше съвсем очаквано. С наближаването на евроизборите се активизират процеси вляво и в дясно. Самите процеси са предизвестени, но начинът на протичане - не, това заяви в студиото на "Денят започва" Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", юрист.

Наличието на друга листа, извън тази на БСП, според мен се очерта като задължително, каза тя. Колко листи ще има, зависи от процесите, които ще протекат в останалите месеци. Струва ми се по-логично и по-уместно листата извън БСП да бъде една, която ще бъде листа на левицата, коментира Дончева. Можем да приемем, че е налице една заявка от страна на Георги Първанов и АБВ, че те ще представят такава листа и тя ще бъде тяхна. Тя обаче не може да бъде тяхна, защото те нямат статут, за да участват в избори с кандидати. Това означава, че трябва да се проведат преговори и че още е рано листата да се присвоява предварително, поясни лидерът на "Движение 21".

Реакцията на останалите за това кой да представи листата и като юридическа формула за участие в избори - коалиционна или еднопартийна, и като участници в нея, ще покажат дали втората листа ще е мост към бъдещето или мост към миналото. Въпросът не е само формален, подчерта тя.

Дончева заяви, че реакцията на БСП не я изненадва. Тази реакция показва, че в БСП нищо не може да се промени - нито по отношение на начина, по който се създават проблеми с личностите в партията, нито по начина, по който ги тълкуват. "Това се дължи на два основни постулата, приети в БСП като аксиома. Партията е права, дори когато греши, като под партията се разбира моментното ръководство, и - масите са всичко - личността е нищо", коментира Дончева. Тя даде пример с отношението на БСП към Ивайло Калфин и коментира, че с такова отношение към хората една партия не може да има успехи.

"Ние от "Движение 21" сме категорични, че в БСП са невъзможни промени", подчерта Татяна Дончева. По думите й Георги Първанов също трябва да си даде сметка за това. Тя подчерта, че "Движение 21" ясно е заявило какво иска и защо са напуснали БСП и беше категорична, че с Първанов имат съществени различия, които обаче не са непреодолими и в следващите месеци може да се реши по каква посока ще се формира левицата. "Движение 21" е в процес на регистрация, предстои му един естествен и задължителен период на налагане в публичното пространство, изтъкна тя.

Татяна Дончева беше категорична, че "Движение 21" цели да отправи посланията си към онези 50% от хората, които не излизат да гласуват на избори и не харесват статуквото.

Всички части на предаването можете да видите ТУК.