Как работи Фондът за лечение на деца?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Представители на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца поискаха оставката на ръковоството му заради неефективна работа и забавено лечение на деца. В отговор Общественият съвет разпространи становище, с което брани Фонда. Красимира Величкова, член на Български дарителски форум в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, и Десислава Хурмузова, представител на Гражданска инициатива "Спаси, дари на ...", бяха гости в студиото на "Денят започва".

vlcsnap-2014-01-16-09h24m50s137Десислава Хурмузова заяви, че толкова дълъг срок, в който да заработи ефективно, не е даван на нито едно ръководство на Фонда за лечение на деца. През изтеклото време е станало ясно, че директорът д-р Ива Станкова не може да се справи със задълженията си. Все повече родители започнаха да се обаждат, че има забавени заявления, поясни Хурмузова. При проверката, направена от Хурмузова, се оказва, че има над 36 забавени заявления, като сред тях има деца, които чакат от началото на октомври. Тя поясни, че сред пациентите има такива с много тежки диагнози, чиито заявления не е ясно по какви причини се бавят.

vlcsnap-2014-01-16-09h34m37s120Красимира Величкова обясни, че вчера пресцентърът на Министерство на здравеопазването разпространява едно становище от името на Обществения съвет, в което се разграничава от позицията на Десислава Хурмузова. Факт е, че Общественият съвет работи много добре. Становището, което вчера беше разпространено от името на Обществения съвет е много показателно за маниера на работа на д-р Станкова, за това, че нейният подход е, че не Общественият съвет е върховният орган на Фонда за лечение на деца, който трябва да бъде максимално добре подготвен и информиран и да контролира работата на Фонда, а на практика се получава обратното, подчерта Величкова. Фактът, че д-р Станкова и пресцентърът на МЗ си позволяват да разпространяват декларация от името на Обществения съвет, без то да е съгласувано с членовете му, това показва маниер, през който те са готови да прескочат тази институция, за да защитят на всяка цена статуквото, категорична беше Величкова.

Истината е, че престижът на Фонда за лечение на деца, който наистина беше добре работещ допреди три месеца, се застрашава от неговия директор, защото откакто д-р Станкова е директор на Фонда, работата вътре е реорганизирана по начин, по който молбите се забавят, подчерта Величкова. Тя коментира и случая с Коста, който се лекува в турска клиника не с пари от Фонда, а с дарения, като обясни, че забавянето на парите се дължи на бюрокрация.

vlcsnap-2014-01-16-09h59m02s179Ева Жечева, председател на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, заяви за "Денят започва" по телефона, че е важно да се акцентира върху това, че има някакъв проблем с децата. По думите й този проблем не е бил формулиран по време на последния обществен съвет, в противен случай тя е щяла да настоява да се вземе решение по него. Случая с Коста тя коментира така: "За Коста няма забавяне. Коста е в Турция, разговаряно е. Аз лично проверих - има три възможности да бъдат преведени парите и тези три възможности са поставени от турската страна. Ще бъдат отпуснати парите. Коста се лекува. Не е въпрос на пари."

Всички части на предаването можете да видите ТУК.