Разговор с Антон Кутев в „Денят започва”

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Депутатът от БСП Антон Кутев призна в сутрешния блок, че преминаването на Ивайло Калфин в АБВ ще отнеме гласове на БСП. Накрая резултатът от цялата тази работа, смята Кутев, ще бъде, че няколко силни фигури от левицата ще бъдат политически трупове.

Той не изключи възможността лидерът на партията Сергей Станишев да поведе евролистата. „Въпросът дали ще поведе е негово решение, аз не съм убеден, че ще го направи. Факт е, че Станишев ще е важен за тези избори и че той в качеството си на президент на ПЕС ще изиграе своята роля”, каза Кутев.

Партията е жив организъм, който работи по-силно от нас. Нито аз, нито Сергей Станишев, още по-малко пък Георги Първанов може по някакъв начин да променим партията. Това, което можем да направим, е да я реформираме, но това винаги е дълъг и тегав процес, защото БСП е много консервативна партия, обясни Кутев.

Кръгът на вземане на решения в БСП е доста по-широк, отколкото кръга на вземане на решения при Първанов, подчерта Кутев, отхвърляйки версията, че БСП е силно зависима.

Не смятам, че в момента проблемът на България е коалиционно споразумение. Това, което трябва да направим всички ние като политици, е да придвижим някои важни неща – имаме проблем с монополите, те трябва да бъдат решени при законодателството, трябва да се подпомогне селското стопанство, трябва да се реформира здравеопазването, изтъкна Кутев.

Всички части на предаването вижте тук!