Инвалид изгражда санаториум за рехабилитация в дома си

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

40-годишен мъж в инвалидна количка от Полски Тръмбеш изгражда санаториум за рехабилитация в дома си. Георги Трифонов решил да инвестира в специализирани басейн и фитнес комплекс, адаптирани за специфичните му нужди. Придобивките обаче мъжът ще предостави и на всички хора в неговото състояние, които ежедневно се сблъскват с големите проблеми в болниците и центровете за рехабилитация.

До преди години младият мъж живеел заедно със семейството си в Испания. Георги  работел като строител, но жестока трагедия го приковава на инвалидна количка – по време на работа върху него пада огромна бетонна стена. Оцелява като по чудо. Испанските застрахователите и държавата обаче го обезщетяват добре и семейството се връща в България. Започва рехабилитация в Павел баня.

"Като отидох там, като ги видях как работят, а самата база, условията не ми харесаха как са и реших да им помогна, просто покрай тях и аз ще работя, те ще ме учат на някои работи и взаимно да си помагаме", разказва за "Денят започва" Георги Трифонов.

 "Адаптирано, ама не чак толкова, нямат достъп до елементарни неща. Той за да си измие ръцете на мивката трябва да застане на една страна, ако отиде в болницата трябва количка за в банята - някой да го тика. Всички рампи са някак си недонаправени – те се тръскат, краката им падат от количката, трябва да спира да си ги прибира – няма самостоятелност", допълва съпругата му Виолета Трифонова.

Така семейството решава да инвестира парите от обезщетението в модерен рехабилитационен център. Купуват съседната къща с двор и започват работа.

Георги Трифонов: "Който иска да работи - добре дошъл, за да може да се възстановява или да се поддържа. Реших просто ей така - отвътре ми дойде, че няма смисъл само аз да го използвам - може и други, защото тука, в България, пенсиите им са много малки и не може всеки да си позволява."

Виолета Трифинова – съпруга: "Решихме да направим вкъщи нещо да му е удобно за него и щом за него и за наши приятели. Ние сме водени от идеята да бъде полезно и функционално."

За по-малко от година семейство Трифонови построили новата сграда, басейн и специализирана фитнес зала.

Виолета Трифинова – съпруга: "Тука нашият проектант е той – проба с неговата количка – отива застава. А, така ми е удобно – да, така ще бъде. Копчето за включване ще бъде на такава височина, мивката - влизам и пробвам докъде да ми е удобно, да има достъп – това са мерките."

Георги Трифонов: "Басейнът ще бъде с нормална вода, защото на Павел Баня като отидат и те не влизат, защото водата ги изтощава да могат да правят раздвижване, да се чувстват хора, дори специален кран съм взел, за да си влизат хората, самостоятелни да са."

И двете деца на задружното семейство помагат. Дъщеря им дори иска да учи медицина.

Радостина Трифонова – дъщеря на Георги: "Бих искала да отида, да се запиша и да уча, за да мога да помагам  това място да се разшири, в Тръмбеш да има хора, които да помагат един на друг, да вземат пример от моите родители."

Георги Трифонов: "Щастлив съм, че съм с децата, със семейството, че нещо правя в момента, а не да стоя и да се самосъжалявам."

Първи в рехабилитационния център на Георги ще дойдат параолимпийците на България. За тях Георги ще изгради и специален терен за тласкане на гюле и  хвърляне на диск.

Вижте всички части на предаването ТУК.