Ерменков: С промените служебната победа на ГЕРБ се залага и то не от наивност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той изрази надежда, че с усилията на омбудсмана, на президента, а и на депутатите в парламента, за които демокрацията е на първо място, а не партийната дисциплина и далаверата, ще подкрепят ветото на президента, ако той го наложи, и в България ще се възвърне нормалният демократичен начин за провеждане на избори.

Таско Ерменков, депутат от ПГ на "БСП за България": Не че досега можем да кажем, че изборите са били винаги перфектни, но с това, което беше прието в късните часове на четвъртъка срещу петъка, и преди това, подготвени в късните часове в сряда срещу чметвъртък от парламентарната комисия по правни въпроси или, както казвам - сътворено в тъмна доба, нещата са изключително притеснителни.

Ерменков беше категоричен, че служебната победа на ГЕРБ се залага и то не от наивност. Нежеланието на управляващите да се създаде регистър на хората в България, които реално имат право да гласуват, за да отпаднат от списъците мъртвите души е единият проблем. Второ - чрез машинното гласуване драстично се намалява възможността за фалшифициране на изборите. Освен това намалява броят на недействителните гласове. По думите му и тук става въпрос за бариерата, която управляващите поставят пред малките партии, така че те да не могат да преминат прага от 4%. Остава и проблемът с преференциите, каза още той.

Таско Ерменков, депутат от ПГ на "БСП за България": За мен не е изненада, че в критичен момент ГЕРБ и ДПС са заедно и намират полезен език. С всяко следващо действие се доказва, че ДПС е в сянката на властта и подкрепя правителството във всеки един от ключовите моменти. Вие и по гласуването ще го видите - и бюджет, и ключови закони, които иначе не биха минали с гласовете само на управляващите или там, където има лек разнобой между "патриоти", ДПС винаги застава като патерицата, която твърди, че ние сме за патриотичната държава и трябва да подкрепяме законно избраното правителството в ключови и важни за държавата проекти. В четвъртък през нощта стана очевадно, че има негласен съюз между двете партии.

По повод желанието на АБВ за коалиция с БСП Ерменков каза, че въпросът е "семеен" и ще бъде решен в партията на започващия днес пленум.

Таско Ерменков, депутат от Коалиция за България: Всеки, който ще доведе до обединение на леви партии на базата не на математика, а на принципи, е добре дошъл при нас.

Вижте целия разговор във видеото.