Съдбата на Централна баня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Малина Едрева съобщи, че предстои експертен разговор на основата на анализа, който е поръчан и в който ще има данни както за дебита на водата, така и за възможностите за развитие. Вариант 1 предвижда изграждането на СПА център. "Мисля, че всички на всички е ясно, че баня в 21. век няма нужда да има, но трябва да говорим за оползотворяване на минералната вода." Вариант 2 предвижда изграждането на културен институт.

По думите на Виргиния Захариева при приемането на решението за Централната баня, трябва да се предвид мнението на обществеността. "Такова обсъждане беше проведено във фоайето на Банята, обаче нито протокол, нито видеозапис е публикуван на сайта на Общината. Това обсъждане показва ясно настроенията на хората, че те подкрепят идеята в сградата да има баня, СПА. Не е направено допитване и не е добре да се скача на ниво експертен съвет. Тази баня е номер едно в културното наследство на София. Културното наследство е материално и нематериално, а нематериалното е традиция и функция. Функцията на банята е да бъде баня", посочи тя.

Експертът по термалните води Иво Анев обясни, че, според последното изследване от 20 декември 2018 г., водата не е намаляла. Той обясни, че има два извора. "Има един сондаж. Има и един каптаж. Водата идва от тези две места. Каптажът е от 50-години на миналия век, а сондажът датира горе-долу от същото време." Той беше категоричен, че водата не се губи. "Тя отива някъде другаде. Аз имах щастието да разговарям с бившия главен архитект г-н Диков и той каза, че метрото няма дренаж. Съответно няма къде да изтича тази вода покрай метрото, но тя може да влиза в подпочвените води. Това е напълно възможно, но дори да е само 12 л в секунда това, което цитираше, че в момента е така, това е напълно достатъчно за обслужването и на питейните нужди, и на абсолютно всичко", обобщи той.

Целия разговор в студиото можете да видите във видеото.