Проф. Вълчев: Проблемът на българските избори не е ниската избирателна активност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Проф. Даниел Вълчев: Той каза това през 2011 година. Тогава през януари се прие Изборният кодекс. В рамките на същата тази 2011 година три пъти имаше изменения и допълнение на Изборния кодекс. Оттогава в момента виси 20. изменение и допълнение, включително и нов Изборен кодекс, който беше приет от друго мнозинство, в интерес на истината.

По думите му в този парламент наблюдаваме действия, които показват, че в ГЕРБ здравите сили силно са надмогнали над здравия разум. Тези действия създават впечатление за една извънредност на ситуацията. Такъв пример е заседанието на правната комисия в сряда следобед, което започна в 14:30, но продължи след полунощ. След това в 9:00 в четвъртък трябваше да е готов протоколът, за да може в 9:30 депутатите да започнат да заседават. "Кому е нужно да създаваш впечатление, че посреднощ да създаваш впечатление, че някакви хора по тъмна доба нещо драскат по Изборния кодекс. Според мен това е пълна невъзможност да си предвидиш работата някакви месеци напред", посочи Вълчев.

Проф. Даниел Вълчев: Проблемът на българските избори не е ниската избирателна активност. Просто ние имаме неверни избирателни списъци, поради което ни се струва, че е ниска избирателната активност. България е една от държавите в ЕС със сравнително добра изборна активност. Освен това проблемът не е в избирателната система. Това са дебати на повече от 100 години каква да бъде избирателната система в България и няма идеална математическа система, която да отчита изборите. Нашата система е нито добра, нито лоша, стига да функционира, както трябва. Големите два въпроса, според мен, в българските избори, са технологичният вот и откраднатият вот.

Проф. Вълчев коментира и проблема с преференциите, като подчерта, че българският политически елит по принцип няма доверие на хората, които гласуват. Затова се опитват да направят всякакъв вид ограничения за това хората да вземат окончателно решение, по какъвто и да е въпрос. "Вижте Закона на референдумите и ще се убедите", акцентира той и допълни, че в случая с преференциите се вижда нежеланието на партийните ръководства някой да им преподрежда листите.

Проф. Даниел Вълчев: Вдигането на прага на преференцията, правенето й по-сложна и почти практически невъзможна, от моя гледна точка е просто едно неуважение към хората. По-важни са другите неща, например защо не се върви към изчистване на избирателните списъци? Не мога да разбера и защо не се приема предложението за регионални преброителни центрове. Това е много сериозен въпрос, защото в малките населени места, където хората се познават, вероятността в протокола да не бъде отразено това, което е получено в изборните кутии е много голяма. Не искам да импровизирам, но според мен, тъкмо там се правят големите изборни манипулации. Да се занесат чувалите с бюлетините на място, където общо, под камери да се броят бюлетините, е много важно, за да се изчисти изборният процес от манипулации. Последното нещо, което ми се струва много важно - на пръв поглед тези промени, които бяха направени сега, вървят по посока на това да има машинно гласуване, но всъщност те са в посока на това да няма машинно гласуване.

Според проф. Вълчев няма съмнение, че президентът Румен Радев ще наложи вето на промените в Изборния кодекс. Той подчерта, че е добре в това вето да се обърне внимание на мнозинствата, с които работи ЦИК и обжалваемостта на нейните актове, както и на другите комисии. "Намалява се съществено броят на актовете, които са обжалваеми. Това е много сериозно. И второ - пада кворумът за някои решения", допълни той.

По думите на проф. Вълчев в правителството има голяма умора. Някак си усетът, на който ние в началото се възхищавахме у Борисов, като че ли започна да изтлява. "Но то не е проста тая работа. Когато не четеш книги, оставаш само на интуицията. А пък, ако с интуиция можеше да се върви само напред, тя е важно нещо безспорно, със сигурност уличните котки щяха да са най-силните същества на тази планета, ние щяхме да им бъдем нещо като домашни любимци, но не е така", обобщи той.

Вижте целия разговор във видеото.