ЕС отпуска 2,9 млн. евро за овладяване на африканската чума в България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Витянис Андрюкайтис - европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните: Първо искам да се обърна към всички българи. Ние работим заедно, ръка за ръка с вашето правителство и съотвeтните министри. Изпратили сме множество екипи, не само тази година, а от 2016 година.
Витянис Андрюкайтис - европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните: От наша страна сме положили не малко усилия, но вие [българите] трябва да разберете колко е усложнена ситуацията. Вирусът е невидим, но убива прасетата и с това поминъка на хората.Вижте ситуацията в България. По-голямата част от територията ви вече е заразена. Вижте и Румъния, проблемът там е огромен.

БНТ: Навсякъде в Румъния е червено?!.

Витянис Андрюкайтис - европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните: Да, най-вече южната част на страната, в близост до границата. Проблемът вече става регионален.Вирусът е бърз и смъртоносен. Засега ние не притежаваме ваксина или други мерки за неговото третиране, освен евтаназия на заразените животни. Затова трябва България да вземе превантивните мерки, за които се споразумяха, а също така да организира информационна кампания. Не става въпрос за лични интереси и политически игри. Всички вече носим отговорност.

БНТ: Какъв е Вашият съвет към г-жа Танева? Как можем да се справим със ситуацията?

Витянис Андрюкайтис - европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните: Вие присъствахте на срещата. Ние дискутирахме възможно най- рационалните мерки за справяне със ситуацията. Но все пак, винаги ще има представители на правителства, които ще са против тези мерки, както и местни управи, които дори отричат съществуването на вируса заради фалшиви новини и дезинформация. Хората трябва да разберат, че сега е времето да се обединим в борбата с африканската чума, защото последствията ще са катастрофални.Ние се споразумяхме за предоставянето на финансова помощ, също така разгледахме и възможности да предоставим компенсации за 75 процента от ликвидираните животни.
Витянис Андрюкайтис - европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните: Евтаназията е абсолютно необходима. Разбирам, че на хората им е трудно, заради емоционална привързаност или страх от загуба на поминъка си. Но трябва да изпратим ясно съобщение - тази зараза може да се превърне в бедствие и ако хората, притежаващи нужната власт не я използват ефективно, това бедствие има потенциала да унищожи един от главните отрасли в България.Ние също сме длъжни да не допуснем разпространение на заразата в Сърбия, Северна Македония, Гърция и Турция.В: Как ще помогне Европейската комисия на българските стопани?
Витянис Андрюкайтис - европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните: Ние работим в тясна връзка. Предоставяме нужните лабораторни тестове, съвети и стратегия, която вашето правителство трябва да изпълни изцяло. Моля Ви, изпратете това съобщение към всички българи. Не става въпрос за взимане на страна в тази ситуация. Не става въпрос за политически игри. Мерките трябва да бъдат приложени изцяло. Все едно сте на кораб - създадете ли паника и не направите ли нищо по въпроса, корабът е обречен.
Витянис Андрюкайтис - европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните: Всички трябва първо да отчетат фактите, научните данни, да се спазват превантивните мерки, да се прилага правилен подход, когато става дума за лов, както и да се противодейства на нерегламентираната търговия и производство на месо. Кампанията за информираност трябва да обхване всички на правителствено, общинско и гражданско равнище защото само така можем да справим. Това е единственият начин.
Витянис Андрюкайтис - европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните:Това не първата болест, която е засягала България. Имаше нодуларен дерматит по кравите, както и чума по дребните преживни животни, която засегна овцете и козите. Това се се дължи на различни фактори, един от които е глобалното затопляне. Ние почти сме преборили нодуларния дерматит, защото имаме ваксина. За съжаление при чумата по дребните преживни животни се налага евтаназия. Сега с африканската чума е същото. Трябва да работим заедно, защото това е единственият начин.