Манолова: Да бъде обезщетен по пазарни цени всеки стопанин за всяко убито прасе

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мая Манолова описа настроенията на протестиращите. Хората са притеснени и гневни, защото смятат, че властта се опитва да прехвърли цялата отговорност за бедствието африканска чума върху тях и да накара хората, чието препитания зависи от отглеждането на прасета, да платят цялата цена за безхаберието на институциите, каза тя. За повече от година техните мерки са били такива, че реално са довели до 27 огнища в страната на заразата сред домашните прасета и още толкова сред дивите прасета. Очевидно институциите не са си свършили работата.

Манолова е станала свидетел на абсурдна ситуация, в която представители на властта обяснявали на стопаните, че те са виновни, тъй като не са се били информирали за опасността и не се държали адекватно на ситуацията. Всъщност неадекватната реакция е на представителите на институциите, отбеляза тя. Абсурдна, според нея, е тяхната позиция, че опасността идва от хората, които нелегално отглеждали прасета, тези животни били нерегистрирани, т. е. нелегални, а Министерството на земеделието и БАБХ едва сега разбрали за тяхното съществуване.

Манолова пита:

"Има ли някой български гражданин, който да не знае, че хората си отглеждат прасета, за да се изхранват, за да оцелеят. това новина ли е за отговорните институции?"

Стана ясно, че ЕК няма да даде пари за нерегистрираните животни. А за да има толкова нерегистрирани стопани, отново е виновно министерството. Чиновниците би трябвало да са посетили стопаните на място, за да им обяснят проблема и да регистрират животните в задния двор. И още, отглеждането на прасета за лични нужди не е забранено, напротив, това е регламентирано в закона и в Наредба №44. Накратко, тези стопани не извършват нарушение.

"И ако Европа не може да плати, то защо съществува българската държава? Защо плащаме данъци, защо са тези институции, ако не можем да платим на съгражданите, на сънародниците си, когато са в беда?"

Според Манолова опитът за разделяне на хората, отглеждащи прасета, на едри собственици и дребни собственици, на регистрирани и нерегистрирани е проява на непочтено отношение от страна на представителите на властта. Трябва да бъдат обезщетени всички, убедена е тя. Омбудстманът ще отправи към институциите писмено препоръките си, в които ще настоява за справедливо обезщетение по пазарни цени за всяко убито животно.

Мая Манолова говори и за протестите на медицинските специалисти. Тя обяви, че в четвъртък от 10:00 пред болница "Токуда" ще има протест в защита на техния лидер Мая Илиева. Омбудсманът отбеляза, че има нееднократни опити да се сплашват участници в различни протести, да се притиска гражданското общество.