Кои са опасните стоки за плажа? Коментар на Константин Райков от КЗП

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Константин Райков посъветва при избор на бански за децата да не се взема предвид само как изглеждат те и дали са в съответствие с актуалните модни тенденции. Като родители е важно да знаем, че в Европейския съюз има стандарти за безопасност на тези стоки. Банският не трябва да има свободни краища на връзките, за да не се стигне до нараняване или изкълчване на крайник на детето. По банския не трябва да има дребни елементи, които при откъсване и поглъщане могат да доведат до задушаване.

Надуваемите артикули могат да причинят два типа наранявания - едните са от острите ръбове при недобра изработка на предмета, другите - от шнурове и щифтове, които представляват опасност за детето.

В репортажа на Нивелина Няголова можете да видите как изглежда банският с европейски стандарт.

Що се отнася до недоволството на жителите на Сарафово, Константин Райков обясни, че първо трябва да се изясни каква е причината за честите спирания на тока там. При нанесени вреди потребителите имат право да предявят претенции към разпределителното дружество. Той посъветва жителите да се обърнат директно към търговеца, защото той е този, който трябва да ги обезщети. Ако търговецът не се отзове, потребителите трябва да потърсят съдействие от КЕВР, които ще уведомят и Комисията за защита на потребителите. Крайната инстанция е съдът.