Сарафово без ток

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

3800 са постоянните жители в Сарафово, а през летния сезон стават над 10 хиляди. Ресторантьори, магазинери и домакини търпят загуби и повреди от всекидневните проблеми с тока. В ресторанта си Иван Вършев има около 50 електрически уреда.

Иван Вършев: Най-големият ни проблем е касовият апарат, защото като спря токът онази вечер не можахме де изкараме сметките на клиентите. Рестартираме, чакаме, струваме, хората ги бавим.
Михаил Петров, управител на денонощен магазин: Имам една кафемашина, която я хнърлих, защото платката струва сто - сто и петдесет лева. Компютърът вече започва да забива, има юпиеси, които го предпазват все още, но трудно се работи така по този начин и постоянно сме на тръни да не се случи това нещо.

Хората смятат, че е несериозно в 20. век птиците или метеорологичните условия да са причина за прекъсванията на захранването и за изключителните неудобства и проблеми в домовете им.

Лидия Стоянова: Звъня им всеки ден да ми оправят телевизията. Кабелният оператор, те не са виновни, казват – не е от нас, разбете, пак е имало токов удар. Вече започнах да си изключвам шалтера като излизам от вкъщи. Защото не знам кога ще спре токът и какво ще се случи.
Боян Малашев: Това продължава с години вече тука има проблем с тока. През лятото и през зимата, хората зимата често остават без ток и мръзнат.
Неделин Недялков, кмет на Сарафово: Наистина се случва от около две-три седмици почти всяка вечер, и то нееднократно, в рамките на секунди, но прекъсва захранването, после се възстановява.

От електродружеството ни отговориха, че през последните две седмици по тяхната мрежа е регистрирано едно временно смущение, а по мрежата високо напрежение, която е собственост и се оперира от държавното енергийно дружество, са регистрирани серия кратковременни смущения през последните няколко дни.

Крум Косев - ЕВН: Предприехме цялостен пакет от мерки заедно с колегите от ЕСО, за да минимизираме изключванията, следим мрежата 24 часа в денонощието.

От ЕВН съобщиха още, че има голям проект въздушната мрежа от електрически проводници на квартал Сарафово да бъде вкарана под земята. А клиентите, които имат повредени уреди вследствие токовите удари, трябва в най-кратък срок да сигнализират, за да бъдат изготвени констативни протоколи и изпълнени исканията им за обезщетения.