През август и септември се очаква зачестяване на случаи на западнонилска треска

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В България няма бум на западнонилска треска. Няма и паника. Д-р Магдалена Баймакова, ВМА, обясни, че към 1 август 2019 г. данните са за 33 съобщени човешки случая на западнонилска треска основно в страните Гърция, Франция, Унгария, Италия. По данни на нашия Национален център по заразни и паразитни болести в България няма такъв случай към момента.

В края на август и началото на септември се очаква зачестяване на случаите на това заболяване. Комарният сезон е от средата на юни до средата на ноември.

Д-р Магдалена Баймакова посочи, че западнонилската треска е заболяване, което в 80% от случаите протича безсимптомно или с много леки и незабележими клинични изяви. В 20% от случаите има т.нар. остро фебрилно състояние, което всеки един от нас може да е преживял под формата на температура, главоболие, общо неразположение, гадене, повръщане, мускулни болки, възможно е да има и поява на обрив. При по-малко от 1% от изявата на болестта се стига до засягане на нервната система. Тя предупреди, че, ако пациентът има силно главоболие, висока температура, схващане на врата, гадене, повръщане, появи на симптоми на тремор, слабост в крайниците, отпадналост, симптоматика на гърчове, промени в съзнанието, той трябва незабавно да потърси лекарска помощ.

Вижте още подробности във видеото.