Грижи за популацията на египетските лешояди в Природен парк "Русенски Лом"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Три малки египетски лешояда пристигнаха в Природен парк "Русенски Лом". Те са излюпени в парижка и виенска зоологически градини и ще пребивават в защитената територия с цел съхраняване популацията на изчезващите птици. На пернатите бяха монтирани сателитни предаватели, с които ще бъде проследен процесът на адаптирането им. Подробностите в "Денят започва" от репортера Ралица Маринова и оператора Пламен Иванов.

Това е Елоди – двумесечен египетски лешояд. Тя е парижанка – излюпена е в зоопарк във френската столица, след което е настанена в зоологическа градина в Прага. Тя пристигна с още две свои връстнички от същия вид в Природен парк "Русенски Лом". Те са излюпени във Виена. Макар че все още не е сигурен полът им, те също получиха своите име – Ломеа и Регина.

"За първи път в Източна Европа провеждаме експериментално пускане на египетски лешояди, отгледани на затворено, в дивата природа. До момента в цяла Европа има само един такъв опит – в Италия, със 6 птици, като резултатите са противоречиви. Част от птиците загинаха по пътя на миграция. Две оцеляха и в момента се намират в Нигер", каза Стоян Николов от Българско дружество за защита на птиците.

Египетският лешояд е в списъка на най-бързо изчезващите птици на планетата.

"През последните 30 години сме загубили над 80% от популацията. Тук, в "Ломовете", е имало десетки двойки, гнездящи във всяко село. Извършвал своята функция на естествен санитар в природата, предпазвал е от разпространението на зарази. В момента има само една единствена двойка, която заедно с Дирекция "Природен парк "Русенки Лом" охраняваме, подхранваме. 13 години бяха изчезнали лешоядите. Имаше само една единствена птица - женска. Миналата година се завърна мъжки, който е излюпен тук в "Ломовете" и вече е полово зрял", обясни Стоян Николов.

Двете птици отгледали малко. Но то не успяло да израсте достатъчно, за да се научи да лети и да придружи родителите си в миграцията им към Африка.

"Съответно се наложи да се намесим, да го приберем и го настанихме в спасителния център "Зелени Балкани" на Стара Загора. Това е така известното пиле Жоро Манев", пошегува се орнитологът.

Трите новопристигнали в защитената територия лешоядчета, бяха оборудвани със сателитни предаватели. С тях ще бъде проследена адаптацията на птиците към естествената им среда. Уредите ще предадат информация и за причините при евентуална смърт на птицата. А заплахите, които дебнат пернатите са много - нелегалното използване на отрови, токови удари, бракониерство, препариране и залавянето им с цел колекционерство.

"Явно популацията им е спаднала под т.нар. критичен минимум и не може да се възстанови по естествен път. Затова се налага да увеличим по активен начин гнездовия успех чрез пускането на малки, които всъщност са размножавани в рамките на специална програма за застрашени видове на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите", каза още Стоян Николов.

Трите египетски лешояда ще прекарат близо две седмици в специално изграденото изкуствено гнездо в скалите край Природозащитния комплекс "Ломовете" в с. Нисово. То е оборудвано с хранилка, поилка и мрежа, която предпазва птиците от падане и от хищници. Пернатите ще бъдат наблюдавани през цялото време от експерти с помощта на камера, монтирана от Федерация "Зелени Балкани". След двуседмичния им престой там, клетката ще бъде отворена и се очаква птиците да полетят. Орнитолозите и природозащитниците са надяват експериментът да бъде успешен. Това ще доведе до пускането на свобода на малки лешояди всяка година и то не само в "Ломовете".