Ще има ли левицата общ кандидат за президент? Коментар

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На "Позитано" 20 се очерта опозиция на ръководството на БСП заради издигането на кандидатурата на ген. Румен Радев за президент, преди Националният съвет на партията да е взел своето решение. Вчера БСП и АБВ обявиха, че кандидатурата на досегашния командващ ВВС може да ги обедини. В същото време ръководството на столетницата отложи заседанието на Националния съвет, което трябваше в неделя да каже кой ще е кандидатът на БСП. Политологът Татяна Буруджиева и социологът Кънчо Стойчев коментираха в студиото на "Денят започва" номинациите, преговорите и страстите за кандидат на левицата на президентските избори.

Кънчо Стойчев отбеляза, че споровете в БСП се отразяват добре на партията, защото показват, че има живот в нея, че е действително демократична партия, а не военна организация, която се командва отгоре. Фактът, че БСП е такава демократична организация изключително много допринася за това да има демокрация в България, заяви социологът. Обърна внимание, че при останалите политически партии - особено две основни - за вътрешнопартийна демокрация и дума не може да става, там има изграден командно-административен подход към управлението. Коментира и обединението на левите партии около единна кандидатура и подчерта, че това се случва между АБВ и БСП и би имало значение и за следващи избори.

Татяна Буруджиева подчерта, че по-важно е електоралното обединение около кандидатурата на левицата и това е, което предстои пред БСП. Тя трябва да постигне това обединение на избирателите, защото според Буруджиева хората се вълнуват повече от президентските избори, отколкото от това дали е обединена левицата.

Вижте целия разговор във видеото.