Български проекти на фестивала за независимо кино в САЩ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Три български проекта са селектирани за участие в Седмицата на независимото кино. "Нанук" на Милко Лазаров, "Рибена кост" на Драго Шолев и "Възвишение" на Виктор Божинов са избрани сред стотици проекти от цял свят за участие в най-престижния международен пазар за копродукции в САЩ Independent Film Week. 165 са селектираните проекти от 25 държави, български проекти за първи път участват в американския форум, който ще се проведе от 17 до 22 септември в Ню Йорк.

Участието на български проекти в този фестивал е мой продуцентски успех и амбиция, каза Жана Караиванова в "Денят започва". Нейният фестивал So Independent спонсорира Independent Film Week в Ню Йорк тази година и това се е случило благодарение на дългогодишните ѝ контакти с професионалната среда там и благодарение на спонсори. "За мен това беше правилният хид, защото Independent Film Week не селектира проекти извън Америка, които не са в партньорски отношения с Independent Film Projekt, които са собственикът и шапката на седмицата", поясни Жана Караиванова и допълни: "Ние финансираме това българско участие, за мен това е мой личен успех, защото когато започнах да работя за мечтата си бългаско кино да успее в Америка, се надявах някой ден да се стигне до това, което сега имаме, а именно българските проекти да бъдат осиновени и да бъдат подпомогнати в техните търсения."

Това е пазар за проекти, в който продукциите в развитие намират своето финансиране, своите бъдещи фестивали, своите бъдещи дистрибутори, това е работна среща, която предполага оттук нататък ма този проект да му се помогне. Има селекционни критерии на Independent Film Week, по които те избират проектите си от цял свят и цяла Америка, т.е. те знаят какво търсят. Трите проекта са избрани между 25 български апликации, а "Нанук" и "Рибена кост" са едни от любимите проекти на Караиванова. Нашите български проекти не само ще бъдат представени там, оттук нататък Филмовата седмица с всичките си контакти се ангажира да промотира тези проекти до техния фестивален успех. "Това е може би най-добрият партньор, който България има, за да успеем български проект да стигне до Оскар", подчерта Жана Караиванова.

На "Възвишение" копродуцент е и БНТ. Караиванова коментира, че това е оценка както за създателите на проектите, така и за всеки, който ги подкрепя - БНТ, НФЦ - означава, че критериите, по които тези проекти са предпочетени, са световни критерии.