В лабиринта на здравеопазването. Защо се забави лечението на болни от хепатит С?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От началото на годината болни от хепатит С в последен стадий очакват новото лечение от хепатит С. Въпреки че новите медикаменти не са по-скъпи от старите, отпускането им се бави. За да напомнят, че това ги осъжда на смърт, пациенти с черни качулки протестираха пред Здравната каса. Оттам пък заявиха, че всичко се движи в законно установените срокове и забавяне няма.

Защо се забави лечението на болни от хепатит С? Какви са причините и последствията за пациентите? За да коментират конфликта, в студиото на "Денят започва" гостуваха д-р Бойко Пенков – заместник-министър на здравеопазването и член на Надзорния съвет на НЗОК, д-р Елена Тотева – главен експерт в отдел "Медицински и лекарствени експертизи" в НЗОК, Силвана Лесидренска от Сдружение "ХепАктив" и Десислава Дойнова - дъщеря на пациентка.

Ние като пациентско сдружение непрекъснато получаваме сигнали от болни, че не са получили одобрение на протоколите си в законовите два месеца, заяви Силвана Лесидренска. Тя уточни, че е логично в началото да има проблем заради голямото натрупване на протоколи, но очакванията са били те "да се изчистят бързо и да няма проблеми със следващите". "Факт е обаче, че ние продължаваме да получаваме такива сигнали", добави Лесидренска. В подкрепа на казаното Десислава Дойнова представи случая със забавеното одобрение на протокола на болната ѝ майка.

Д-р Елена Тотева подчерта, че законовият срок за одобряване на протокол е два месеца и последователността на тяхното разглеждане е по входящ номер. Ако се прави предварителна оценка на сериозността на заболяването, ще могат да се отсяват тежките случаи, за да се разглеждат в по-кратък срок, каза тя.

От така създалата се ситуация може да се направят няколко извода, заяви д-р Бойко Пенков. Първо ще поискаме от НЗОК да се запознаем с начина на работа на комисията, която одобрява тези протоколи, и второ - ще направим възможното да се ускори разглеждането на документите, продължи той и подчерта, че комисията не е щатна и в нея участват специалисти, които работят на доброволни начала.