Италия пред нови избори - анализ на проф. Франко Павончело

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Шест месеца по-късно, ще се повтори ли сюжетът от 4 март. Дали Движението "Пет звезди" и Северната лига ще се опитат да спечелят заедно и този път - реално да поемат властта? Според последното проучване, подкрепата за Северната лига е нараснала с 10 пункта и заедно с "Пет звезди" би получила парламентарно мнозинство.

Проф. Франко Павончело, президент на Университета "Джон Кабът" - Рим: Въпросът е дали хората, които гласуваха за Движението "Пет звезди" наистина искат коалиция с Лигата и дали избирателите на Лигата искат обединение с "Пет звезди". Това не е ясно на този етап. Например, за "Пет звезди" гласуваха много хора, разочаровани от левите. Но те със сигурност не искат споразумение с ксенофобска дясна партия. Същото е и със Северната лига. Тя имаше подкрепата на производители от Северна Италия, но те със сигурност не искат да дават пари на безработните от южната част на страната. Това е големият въпрос - дали те ще запазят подкрепата на същите избиратели. Според някои, те ще се представят дори още по - добре, но според мен това още не е ясно. Ясно е, че лявата Демократическа партия и десните на Берлускони са в много тежък период. Демократическата партия на практика се стопи, изчезна - през последните две седмици гласът им изобщо не се е чул и никой не им обръща внимание. И кой ще бъде опозиция на съюз между Движението "Пет звезди" и Лигата, ако след новите избори се опитат да съставят правителство. Това е много важен въпрос.

Кризата в третата икономика в еврозоната вече удари пазарите и срина еврото. На път сме на изгубим най- ценното - доверието, предупреди управителят на италианската централна банка. Но според наблюдателите, вотът през есента ще покаже именно нагласите спрямо еврото и евросъюза.

Проф. Франко Павончело, президент на Университета "Джон Кабът" - Рим: Но тук е много важно това, което президентът подчерта - ако искате да имате вот за това дали да запазим еврото или не - нека да има вот за това. Нека противопоставим хората, които искат и тези, които не искат да останем в еврозоната. В момента хората казват, че вероятно биха били против еврото. Но ако въпросът бъде поставен директно - искате ли да запазите еврото или не, тогава много от тези, които гласуваха за Движението "Пет звезди" и за Лигата, няма да искат да се разделим с еврото. Левите, синдикатите, производителите не искат да се разделяме с еврото, така че въпросът е много интересен.

За няколко десетилетия италианците, които бяха най-големите евроентусиасти на континента, стигнаха дотук.

Проф. Франко Павончело, президент на Университета "Джон Кабът" - Рим: Любовната история на Италия с ЕС свърши още преди известно време. Преди 20 години италианците бяха най-твърдо подкрепящите Евросъюза сред европейците и всички бяха много доволни, когато влязохме в еврозоната. Но в същото време Италия осъзна, че има и трудности, че не всичко е цветя и рози. Беше много трудно с държавния дълг, който Италия имаше да изпълни критериите от Маастрихт, и бавно, но сигурно се натрупаха недоволство и разочарование, но в същото време хората разбраха, че да се излезе от еврозоната е много трудно, дори невъзможно. Те видяха какво се случи в Гърция, в страни като Аржентина, когато внезапно се стига до рязка финансова и икономическа нестабилност. Ето защо мисля, че това ще е момент на осмисляне, който ще породи много изненадващи резултати.

Провалът на опита за правителство се дължи на отказа на президента Матарела да приеме номинацията за министър на Паоло Савона - човекът, който смята влизането в еврозоната за историческа грешка и има план за поправянето ѝ.

Проф. Франко Павончело, президент на Университета "Джон Кабът" - Рим: Дори според някои коментатори, причината това правителство така и да не бъде сформирано е, че Салвини е искал Савона за министър на икономиката и не е приел никаква алтернатива, защото се е уплашил да сформира кабинет с Движението Пет звезди. Ето защо е искал правителството да се провали, като за това обвини някого другиго. Всичко това говори, че не е толкова сигурно, че "Пет звезди" и Лигата заедно ще поемат към изборите, защото електоратите на двете партии не харесват толкова много другата страна в този съюз.

Според проф. Павончело, възможно е сценарият не просто да се повтори, но това да се случи с иронична точност в детайлите.

Проф. Франко Павончело, президент на Университета "Джон Кабът" - Рим: Според мен, идеята за импийчмънт на президента Матарела ще отмре много бързо. Но има друг въпрос - какво би станало, ако същите две партии спечелят отново, което предстои да разберем, но ако се върнат след време и кажат отново - искаме Савона за министър на икономиката. това ще е много тежък момент за Матарела, много труден избор. След като веднъж е казал не, но има нови избори и същите партии печелят отново, в този момент решението, което ще трябва да вземе ще е много тежко.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад