Проблеми и решения за отбраната. Говори ген. Константин Попов

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Генерал Попов отбеляза, че докладът е достатъчно критичен и ясен. Хубавото е, според него, че е започнал дебатът за отбраната - за приоритетите, бюджета и бъдещето ѝ. Попов припомни, че правителството е отпуснало средства за военните учебни заведения, допълнителни средства за МИГ29.

На 5 юни в Комисията по отбрана ще бъде разгледан и докладът по състоянието на отбраната, и двата проекта за инвестиционни разходи. Тази година, смята генералът, е много важна за армията.

Що се отнася до съхопътните войски, от които се очаква да помагат на населението при тежки, бедствени ситуации, констатира се, че техниката е остаряла, нерешен е и проблемът с кадрите. Има 20% недокомплект. По-важното обаче, по думите на ген. Попов, е по какъв начин ще се набират кадрите и как те ще бъдат подготвяни, особено за офицерския корпус, която изисква време. Подготовката се състои в 5-те години военни училища, а след това още години подготовка за определена длъжност.

С предложения от правителството бюджет за армията е очертана тенденцията за развитие на армията, повишени са възнагражденията с около 10%. Тенденцията ще продължи в следващите години, но важно е и отношението на гражданите към военнослужещите, както е в други държави, подчерта ген. Попов.

Целия разговор вижте във видеооткъса.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад