Опасна ли е за здравето водата в пластмасови бутилки?

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има ли пластмаса в бутилираната вода? Според учените от Държавния университет на Ню Йорк има. Те направили проучване на над 250 бутилки от 11 различни марки, сред които три европейски. Всички бутилки били поръчани в Америка, Африка и Азия.

В 93 от проучените бутилки учените открили наличие на микрочастици пластмаса. Малките частици били една стотна от милиметъра, което за д-р Жан-Мари Колет е сравнително голям размер и не би трябвало да излага човешкото здраве на риск.

Д-р Жан-Мари Колет, ръководител на катедрата по Човешка биология и физиология, Университет на Монс: Дали това представлява токсикологична заплаха? Не мисля, защото размерът е по-голям от този на нано частиците, а именно те са опасните. Тук размерът е много по-голям. След поглъщане тези частици отиват в червата и най-вероятно се неутрализират от солите. Така няма риск да преминат през чревната стена.

В защита на производителите на бутилирана вода, това проучване не е категорично. То препраща към друго скорошно проучване, което използва различен метод да установи наличието на пластмаса.

Давид Маркени, главен секретар на Федерацията на производителите на вода и безалкохолни напитки: Знаем за проучване, което беше публикувано в Германия февруари месец тази година. В него количествата съвсем не бяха съпоставими с тези в новото проучване. Затова първо трябва да изследваме новите резултати, преди да вземем решение има ли микрочастици пластмаса, или не.

Именно заради това няколко експерти, с които се свързахме, не пожелаха да коментират новото проучване. ще се наложи да почакаме за по-задълбочен анализ и проучвания, за да разберем има ли причина да се тревожим за съдържанието на пластмаса във водата.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад