Защо пациентите с белодробни заболявания излязоха на протест?

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според тях единствената австрийска клиника, която извършва трансплантации на бял дроб, е спряла да приема пациенти от България преди повече от година. У нас такива операции не се правят.

В отговор на обвиненията от Здравното министерство заявиха, че договорът с австрийската клиника е изтекъл и сега се работи по подновяването му. Водят се и преговори с други държави, които да поемат български пациенти.

Вижте в "Денят започва" историята на Адриан Петков от Перник - един от 16-те пациенти, за които единственият шанс за живот е скрит в еднопосочния самолетен билет и смяната на гражданството. В студиото на предаването причините за протеста на пациентите с белодробни заболявания коментира д-р Марияна Симеонова - директор на Изпълнителната агенция по трансплантации.

Касае се не за лекарство, което може да се заплати от държавата - в никакъв случай парите не са проблем, а касае донорството - дарение от човек за човек. Ние разчитаме на донори от други държави за тези трансплантации. Затова процедурата по сключване на договор за намиране на клиника и страна, която желае, е доста дълга. На мен първия път ми отне повече от година - година и половина, обясни д-р Симеонова.


Какво каза още тя по темата вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад