Млади гвардейци от Плевен се срещнаха с президента Румен Радев

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С униформи и въпроси към президента, младите гвардейци пристигнаха на "Дондуков" 2. Там Националната гвардейска част ги посрещна с марш и духова музика - истинско вдъхновение за 13-годишната Ивана.

Ивана, Първи ученически гвардейски оркестър при СУ "Иван Вазов" в Плевен: Може би съм единствената жена, която свири в България на туба. И всички ме питат не е ли много тежко, как свириш на това. И аз казвам - има ли желание, има и начин. И винаги се стремиш към по-високо. Не знаех, че някой ден ще стигна до президентството.

С много репетиции и тренировки за правилно дишане, Ивана първо се научава да свири марш.

Ивана: Аз пея от 3-годишна и може би това малко ми помогна, но иначе има начини и техники и с тях се постига това. Едната ръка се слага на корема, другата на рамото и дишаме. Не трябва да се мести ръката на рамото, а трябва само тази на корема. Така знаем, че дишаме с диафрагмата, а не с белите дробове. Много внимавах също за устните, понеже в началото много притисках мундщука ми до устата и целите ми устни ставаха червени. А това не трябва да става, защото може да се получат други по-неприятни неща и да не мога да свиря много дълго време.

Задълженията на младите гвардейци са да посрещат официални гости, да поднасят венци и да участват в строя на националните празници. На "Дондуков" 2 шестокласникът Георги за първи път изпълни и друга задача - влезе в кабината на караула.

Георги, Първи ученически гвардейски оркестър при СУ "Иван Вазов" в Плевен: Това беше една сбъдната мечта за мен. Свиря в оркестъра на кларинет в си-бемол. Да си гвардеец е отговорно нещо, трябва да си много дисциплиниран, да имаш определени познания, а особено, когато си музикант. Трябва да можеш и например да маршируваш и да свириш, което не е лесно.

След концерта на Националната гвардейска част, президента и учениците се качиха в "Гербовата зала", където си размениха обещания и пожелания.

Румен Радев,президент на Република България: Стройните гвардейски редици, както видяхте днес, са част от визитката на България. Искам да ви пожелая да бъдете като тях, да отстоявате и да пазите нашата родна земя, нашите традиции и българската държавност.

В края на церемонията младите гвардейци връчиха тържествените си обещания на държавния глава и се снимаха за спомен.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад