Изгубеният портрет на Дикенс

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В неизвестност от 150 години, изгубеният портрет на Чарлс Дикенс беше намерен на пазар в Южна Африка. Картината е нарисувана от Маргарет Гилис през 1843 г. и изобразява викторианския писател на младини, когато той е писал известнaта негова книга "Коледна песен". Малко след като картината е поставена в Кралската академия на изкуствата, тя изчезва.

Филип Мулд, търговец с произведения на изкуството: "Портретът може да бъде считан като компонент на "Коледна песен", книга, която разказва за трудния живот на лондонската работническа класа във викторианска Англия. Портретът е нарисуван с чувство на съпричастност. Чувство, което е било истинска рядкост по това време."

14-сантиметровият портрет беше намерен миналата година в южноафриканската провинция Квазулу-Натал. Той е успешно реставриран и е готов да бъде показан отново.

Сега картината е собственост на лондонски дилъри на изкуство. Поради тази причина, музеят посветен на Чарлс Дикенс събира нужните средства, за да я откупи.

Синди Шугру, директор на музея "Чарлс Дикенс": "Това е много интимен и вдъхновяващ портрет на Чарлс Дикенс, защото ни напомня, че можем да бъдем по-добри; че всеки може да бъде спасен; че промяната започва от самите нас. Затова ние искаме да върнем този вдъхновяващ портрет там където му е мястото, а именно в дома на Дикенс."

Портретът ще бъде изложен в галерията до 25 януари догодина.