Нова агенция ще се грижи за пътната безопасност. Как ще работи ведомството?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Най-новият орган за пътна безопасност вероятно ще бъде оглавен от Малина Крумова, бивш заместник-министър на регионално развитие. В момента тя е cъветник на премиера за структурирането на Държавната агенция за пътна безопасност. Мястото на Крумова в Регионалното министерство зае доскорошният регионален министър Николай Нанков. Тези рокади бяха предизвикани от катастрофата край Своге през август, при която загинаха 20 души.

Предвижда се агенцията да заработи от 1 януари 2019 година... Досегашните 11 органа имат отношение към елементи на пътната безопасност. Това е проблем, който трябва да се разглежда системно. Той включва няколко елемента - всички участници в движението, състоянието на автомобилния парк, състоянието на пътищата, реакция при ПТП - долекарска и лекарска помощ, обясни Малина Крумова.

Тя поясни, че "всеки от 11-те органа има отделни функции в рамките на неговите компетентности по някой от тези елементи".

Новата агенция, която предстои да бъде създадена, ще се грижи за координацията между всички тях и за системния анализ, за да се насочват усилията, така че да има реални резултати, добави Крумова.

Какво каза още cъветникът на премиера за структурирането на Държавната агенция за пътна безопасност вижте във видеото.