След забраната на пластмасовите сламки в Сиатъл

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За американците, пристрастени към сламките и огромните чаши с напитки, които грабваш в ръка и отпиваш със сламка, забраната може да изглежда драстична. Но в Сиатъл се надяват смелото им решение да предизвика реакция и последователи в цялата страна. Изискването е сламките в заведенията да са само от материали, подлежащи на рециклиране, затова в баровете проявяват въображение.

Сламките са един от най-зловещите за околната среда продукти. Вятърът лесно ги отнася от контейнери и маси и попадат директно сред природата. Не са достатъчно тежки и изпадат от машините за рециклиране, като развалят вече обработени други пластмасови изделия. И най-очевидното - те са напълно излишни.

Според организацията "Океан без сламки" 71% от птиците, свързани с водните басейни и 30% от морските костенурки имат пластмаса в стомаха си. Възможно е пластмасовите частици във водата да повишат с 50% смъртността на морските видове. Организацията е изчислила, че след въвеждането на забраната, от града са изчезнали над 2 милиона сламки.

Глобата за заведения и магазини е 250 долара, но по-важното за властите е не да налагат наказания, а да променят мисленето.

В Сиатъл промяната вече е осезаема. Клиентите само настояват за напитки без сламки. Дори някои от най-големите вериги, прочути със своите кафета и напитки, вече поръчват капачета без отвор за сламка.