Сделката за Брекзит

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Това споразумение се отнася не за бъдещите отношения на Съюза с Великобритания, а за сегашните отношения. Това е споразумението за раздялата - при какви условия Великобритания ще напусне ЕС", поясни Весела Чернева. Как ще изглеждат отношенията между Обединеното кралство и ЕС след 2020 г. тепърва ще се договаря.

Жителите на острова не разбраха какво е това споразумение, потвърди Мариана Хил и коментира, че това е междусъюзнически спор, а в такива спорове няма печелещи, има само губещи. И подчерта, че има много подмолни камъни в тези 590 страници на споразумението. Големият въпрос е вноската на Великобритания в бюджета на ЕС. Там са и въпросите за Гибралтар, границата между Ирландиите - Северна и Южна. "Не вярвам да се стигне до един работещ компромис", отбеляза Мариана Хил. Според нея тези страници трябваше да бъдат написани преди референдума на 23 юни 2016.

Весела Чернева припомни, че на този референдум излязоха да гласуват над 50% от британците, макар и без да знаят за какво гласуват. "Затова и мненията във Великобритания са толкова поляризирани и в опозицията, и в управляващата партия", отбеляза тя. Най-голямото изпитание за Тереза Мей ще е да прокара това споразумение през британския парламент, подчерта Чернева. Ако не бъде одобрено споразумението, ще има излизане без сделка или падане на правителството и нови избори. При втория вариант е възможно провеждането на втори референдум.