Как да се подреди кубчето на Рубик за 7 секунди?

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Годината е 1974-а, мястото е Унгария. Професорът по архитектура Ерньо Рубик, тогава 30-годишен, решава да изобрети магически куб, който след години се превръща в най-завладяващия пъзел в света. На самия Рубик му отнема месец, за да реши пъзела, който създава.

Първият прототип на куба е изграден от дървени кубчета, които се придържат с ластици. През 1980 година получава наименованието "кубче на Рубик", а през 1982-ра вече се провежда и първото състезание по бързо редене. Участниците са едва 19 души, а кубчето е подредено за завидните за тогава 22.95 секунди от американец.

В България кубът прави дебют през 80-те години, когато в почти всяко семейство се появява играчката. Следват състезания за подреждане а формулите, по които се подрежда кубът се превръщат в най-търсената информация за любителите.

Според специалисти въздействието на куба на Рубик върху мисленето е огромно, в някои американски училища дори се използва в учебните програми, за развитие на логическото и пространствено мислене. Над 40 години след създаването на класическия куб има хиляди разновидности на пъзела. Създадени са и роботи, които да конкурират човешките възможности в подреждането на алгоритмите.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад