Как избираме кое часово време да въведем?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През миналата година Министерството на енергетиката направи национално допитване, в което можеше да се включи всеки български гражданин и да даде мнение трябва ли да се сменя времето през пролетта и есента и ако не се сменя - кое предпочита като основно. Българите са категорично зад решението за постоянна часова зона, превес при избора имаше лятното часово време.

От Министерството на транспорта обаче обясниха, че това не означава, че Министерският съвет ще реши в полза на лятното време, защото основна тежест ще има общото решение на съюза и съседните държави. Целта според ведомството е да не се създават часови зони в рамките на общността.

От Транспортното министерство предвиждат обществени дискусии по темата, включващи представители на работодателските организации, синдикатите и неправителствения сектор. Ще бъде направен анализ какви биха били последиците при приемането на зимно или на лятно часово време. Отчита се и ползата от непроменяща се часова зона, особено при жп транспорта, при който в момента има най-сериозни трудности при местенето на стрелките.

Въвеждането на постоянно време обаче ще доведе до нови разходи за държавата. Причината - необходимо е препрограмиране на информационните системи - както транспортните, така и резервационните и здравните. По-конкретни решения България очаква през втората половина на 2019 г., когато Финландия поема председателството на Евросъюза.