Скандалът с апартаментите на властта: морал и отговорност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Антикорупционната комисия КОНПИ проверява всички сделки, с които компанията "Артекс" е продавала апартаменти в последните години. НАП също правят анализ на договорите за покупко-продажба между представители на властта и фирмата за луксозни имоти.

Според Антоанета Христова кампанията срещу имотите на властта е организирана и медийно организирана. Ясно е също, че е широко разпространена практиката да се купуват имоти на цени, различни от пазарните, за да се спестяват данъци.

"Всичко това нямаше да се случи като скандал, ако не беше системно организиран в публичното пространство така, че де произведе търсения ефект."

Христова е на мнение, че в този момент наблюдаваме пример за добра партийна реакция по отношение на хората, нарушили правилата и отворили поле за атака. По думите ѝ нормално е те да бъдат оттеглени и това са добрите политически и управленски практики. Това показвало развитие на политическата култура у нас, но засега положителен знак за такава политическа култура ни давала само ГЕРБ.

Татяна Буруджиева обясни казуса "Панов" със задължението всички граждани, били те и не политици, да се съобразяват със законите. /Преди броени дни Столичният административен съд потвърди глобата от 1000 лева за председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Към момента не са публикувани мотивите на съдиите. Според магистратите Панов бил нарушил действащия към 2017 г. Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности с това, защото не бил подал декларация пред Сметната палата./

"Казусът наистина е свързан с политически връзки и влияния, защото господин Панов е публична личност, която много често изказва много сериозни позиции, 9които влияят върху общественото мнение, които привличат подкрепа към неговите каузи или идеи."

Оттук следва два варианта на интерпретация, смята Буруджиева. Единият е: и тези в политиката, и тези извън политиката, но които могат да влязат в политиката, са едно и също нещо, няма значение кой е, всички са маскари. Това, по думите на политолога, е много опасно, защото не можем да имаме критерий за оценка. А каква отговорност да търсиш, когато нямаш критерий за оценка?