Нова изложба на Леонардо да Винчи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изложбата е по съвместното партньорство между Музея на науката и технологията "Леонардо да Винчи" и Библиотека "Амброзиана" в Милано. Експозицията се помещава в десет зали, като всяка една от тях съдържа по една архитектурна или геометрична рисунка от неговия Атлантически кодекс.

Симоне Бертели - помощник уредник на изложбата: "Кръстихме изложбата "Леонардо да Винчи: Наука преди науката", защото науката като понятие води началото си от 17ти век. Тогава, това което Леонардо е правил, е било комбинация от хуманистичните течения в литературата, технологията и страст към древния Рим."

Освен рисунките, изложбата съдържа колекция от изработени през средата на миналия век дървени модели, които вдъхват живот на илюстрациите.

Симоне Бертели - помощник уредник на изложбата: "Най-важният урок, на който ни учи Леонардо, е винаги да сме любопитни, винаги да си задаваме въпроса "защо". Той не е спрял да си го задава и затова е успял да създаде тези легендарни изобретения."

Колекция от десет книги също присъства, една от които е написана собственоръчно от Леонардо. На някои от страниците нанесените бележки все още си личат. Да Винчи е писал огледално - с лявата си ръка, от дясно на ляво.

Симоне Бертели - помощник уредник на изложбата: "Най-известният цитат на гения е "знанието е дъщеря на опита". За него книгите, макар и образователни, не са били достатъчни. Той е копнял за директно приложение на знанието, а това би било постижимо само чрез опита."

Над 200 различни експоната присъстват на изложбата, чиято цел е да приближи по-широката публика до гения на италианския изобретател.