Как посрещаме гостите за европредседателството?

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Още като слязат от самолета, ще им вземем ума. Делегатите няма как да не възкликнат, че гледката си заслужава. После ще прочетат името на столицата, изписано с варовик на две азбуки. Ще потънат в мистично мъгливата София, без да знаят за смога. И на път към центъра даже ще зърнат логото на европредседателството, изписано с храсти и цветя, дори да отместят поглед заради колоната жълти таксита. После ще направим добро впечатление с десетките европлатна по стълбовете. Красиви са, отдалеч приличат на шевици. Ще се усмихнат и ще полетят по ремонтирания булевард, особено щом научат, че се казва Брюксел. И това ще е само началото. Те още не знаят какво ги чака напролет.

Милена Васева - директор на "Паркове и градски градини" - СО: "Тук специално се надяваме напролет да разцъфне логото на българското председателство. Към резиденция Бояна са направени големи трасета с цветя, които пак ще бъдат видени чак на пролет. Сега са подготвени всичките неща. Пролетните цветя се засаждат наесен, за да им се радваме напролет."

Пространството пред НДК, където ще работят, ще се нашари напролет. Тук ще грейне европейският флаг с жълтите звезди от жълти теменужки на фона на сини теменужки. До него ще се опъне българското знаме - бели и червени зюмбюли и зелен чемшир по средата. Зад двореца на културата ще е друго лого на европредседателството - само от лалета, дарени от Холандия. Сега е оградено против кучета. Но някое е успяло нахално да влезе, да остави следи от лапи и да изрови някои луковици. Дано да няма други. И няма да има почивка за сетивата. За делегатите, които се отправят към Бояна насладата ще е пълна.

Милена Васева - директор на "Паркове и градски градини" - СО: "Към резиденцията 86 хиляди луковични цветя като реки са засадени и включително японски вишни, които цъфтят изключително красиво. За съжаление пак сега в този сезон ще видим едни голи фиданки, но са избрани едроразмерни красиви растения са засадени."

По-рано през есента вече беше завършен и първият такт от „Одата на радостта“ в градинка срещу парка "Дружба". За оформлението му са използвани 2500 вечнозелени храсти - смрика, кисел трън и лавровишна. Също 550 листопадни храсти. Сега е малко невидим, но остават едва няколко месеца.

Не можем да си изкривим душата - всичко е замислено красиво и с вкус. 100 хиляди луковици, заровени на ключови места в София, чакат пролетта, за да разцъфнат в най-красивата изненада за чуждестранните делегати. Луковици и зелени храсти на стойност 300 хиляди лева заедно с конструкциите около тях, по информация от столичната община.