Опасно мръсен въздух в големите градове на страната

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Смогът, който се разстила над софийското поле от началото на януари, притеснява сериозно жителите на столицата. През последните дни в социалните мрежи бяха публикувани десетки снимки с намалена видимост заради мъглата. Увеличено съдържание на фини прахови частици е отчетено и в големите градове от страната - Пловдив, Плевен, Варна и други.

"По принцип, когато има наситен смог, когато въздухът наоколо е силно замърсен, е най-добре човек да не излиза за този кратък период от време, когато има висока концентрация на вредните вещества в атмосферата", съветва проф. Елисавета Петрова, ръководител превантивна медицина.

Проблемът с мръсния въздух засяга както България, така и Европа. Историята помни 5-те дни мрак в Лондон през 1952 година заради паднал смог в следствие на индустриализацията. 12 хиляди души са жертвите на мръсния въздух, а катастрофата е определяна като най-лошият случай на замърсяване
във Великобритания и Европа. Днес, въпреки изследването на околната среда, правителственото регулиране и информираността на обществото за връзката между качеството на атмосферния въздух и здравето на човека има тенденция за увеличаване на заболяванията от мръсен въздух в ЕС.

"За нас това е сериозно притеснение, защото тук имаме 400 хиляди смъртни случая годишно, като следствие от мръсния въздух. И тук не се включват починалите от хронични заболявания в Европа. Така че това е проблем, който се опитваме да решим. И България работи в тази посока. Имаме правила, директиви и регулации, но това не е достатъчно", отбеляза Кармену Вела, комисар по околната среда.

Опитахме се да разберем какъв е методът, по който се прави прогнозата за чистотата на въздуха в София от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Оказва се, методиката за прогнозата няма нищо общо с данните, подавани от измервателните станции за чистота на въздуха на ИА по околната среда. Интересен факт е, че прогнозата на сайта на общината се прави на базата на замърсяването от трафика и състоянието на атмосферата на същата дата през последните три години.

"И когато съберем тези две прогнози - едната и другата, се получава това, което ние сме оценили, разработвайки системата, че грешката на тази система е от порядъка на 20%", обясни проф.д-р Христомир Брънзов - директор на НИМХ - БАН.

Предстои от Столичната община да разгледат и приемат краткосрочни мерки за борбата с мръсния въздух на заседание на Екологичната комисия следващия вторник.

"Да бъде пуснат т. нар. зелен билет, за да може хората да се възползват от по евтин градски транспорт. А при чувствителни повишения, каквито има в Скопие, днес да можем и ние да пускаме безплатен транспорт", каза Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Добрата новина е, че от вчера следобед се появи вятър и в момента нивото на замърсяване на въздуха в София спадна. Тази тенденция ще продължи и през следващите дни.