Затварят 12 улици в София за откриване на европредседателството

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Работещите в карето от улици около Народния театър няма да могат да паркират в района от 17:30 ч. на 10 януари до приключване на церемонията на 11-и.Абсолютно забранено за движение ще е същото каре от 8 ч. сутринта на 11 януари, когато е Официалната церемония по откриването на председателството, до нейното приключване."При всички случаи затрудняват живота, защото трудно стигаме до тук, още по-трудно си тръгваме", казва Николай Налбантов, работещ в центъра на София.


Работещите в района търсят всякакви алтернативни паркинги.

Живеещите около НДК, които имат 12-месечни стикери за локално паркиране, ще трябва да търсят свободни места в района, обясниха от Общината.

Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта - СО: "Точно това е идеята - тези стикери да се издават за подзона, тъй като тази подзона включва комплекс от улици. И когато дадена улица бъде затворена - било за ремонт, било за провеждане на дадено мероприятие, хората имат възможността да паркират своите автомобили по някоя от другите съседни улици, които се намират в непосредствена близост."

На 12 януари, в петък, засилените мерки за сигурност ще са в сила по улиците около НДК. По време на 6-месечното европредседателство движението по основни булеварди също ще бъде спирано временно.

Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта - СО: "Нашият стремеж е движението да бъде спирано за възможно най-кратко време, за да не се затормозява трафикът, но въпреки това са възможни известния затруднения в рамките на няколко минути, докато се придвижи съответният кортеж."

Поетапно за времето на преминаване съответно ще има постове на пътна полиция на всяко по-важно кръстовище по маршрута и когато съответно даденият кортеж тръгне да се придвижва и започне своето движение, ще се спира поетапно движението спрямо движението на кортежа.

Заради строителството на метрото в центъра на София има ограничения в движението и на булевард "Патриарх Евтимий", транспортния тунел под Националния дворец на културата и района.