Предизвикателствата пред европейското председателство

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Очакват ни интересни шест месеца и наистина бих искал председателството на България да бъде запомнено. Не само с решенията, които бъдат взети, но и като цялостно усещане. Шансовете са добри, коментира той.

"Има теми от националната политика, по които е много важно и опозиция, и управляващи да работят заедно. Външната политика и европейските въпроси, макар и преплетени, са едни от тях. По тях не са нужни просто позиции на правителството, но и позиции на България. И колкото по-единни сме по тези въпроси, толкова по-големи ще са възможностите страната ни да влияе върху процесите”, каза Вигенин.

Според наследените от Естония досиета за цифровия пазар можем да финализираме тази тема по време на нашето председателство, обясни депутатът. Като втора наследена тема, която той посочи, бе Западните Балкани. Вигенин добави, че изпълването със съдържание на Социалния стълб е особено важен за БСП.

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова от ГЕРБ припомни, че европейското председателство се подготвя от три кабинета – един служебен и два редовни и идва шест месеца по-рано заради Брекзит. Великобритания трябваше да бъде в триото преди нас.

„Приоритетите бяха изработени и съгласувани с Европейската комисия и с програмата на Естония и Австрия. По-тежката част от подготовката мина и сега е необходимо да следваме календара. И да направим това, което сме заложили, за да постигнем оценка за успешно председателство. Тя ще дойде впоследствие“, заяви Грозданова.

Гледайте целия разговор във видеото!