Как се строят биокъщи?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сега следва един по-различен поглед върху новите архитектурни тенденции. В последно време строителството се разраства както в големите градове, така и по почивните курорти. Често бетонът, панелките  и строителните отпадъци ни идват в повече. Оказва се обаче, че у нас има хора, които строят къщи от глина, пясък и слама. Така наречените биокъщи стават все по-популярни.  Как изглеждат те и може ли сами да си построим къща, вижте в репортажа на Тихомир Игнатов за "Денят започва".

От няколко години  архитект Николай  Маринов изследва строителството с естествени материали. Разказва, че технологията за изграждане на къщи от кал, слама и кирпичени тухли е позната още от Средновековието. През последните години обаче в някои държави в Западна Европа строителството на  така наречените биокъщи се възражда.

,,Нашето разбиране за тази къща е една сграда, която има минимално нарушаване на средата, в която тя бива построена. Съответно даваме оценка на нейния жизнен цикъл след нейното евентуално разрушаване – целта е да има минимален отпечатък”, обясни архитект Николай Маринов.

У нас средновековните традиции също се възраждат. Тази къща е изградена изцяло от естествени материали. Тухлите са от пръст, смесена със слама, а конструкцията е от камък и дърво. Хората, които се занимават със земно строителство наричат себе си ,,селф-билдъри”, защото изработват  всичко  сами и то на ръка.

Според архитектите биокъщите са много здрави -  имат живот не по-малък от 100 години, а  материалите въздействат положително на човека. Глината, например, поддържа оптимална влажност от около 50%, която предпазва от простудни заболявания. За да издигнем каквото и да е  еко съоръжение ни трябват сериозни познания.

Миглена е икономист по образование, но от няколко седмици посещава курс по строителство с естествени материали. Мечтае един ден да построи еко дом за своето семейство.

,,Най-много ме впечатли използването на глината и сламените бали за топлоизолация, което си мислех, че е невъзможно", сподели Миглена.

Днешният урок представя  техниката  с трамбована пръст.

,,Доста голяма част от Великата китайска стена е изградена по тази технология.Също римляните са я използвали за голяма част от укрепленията и за сградите, които са строили в движение, когато не са имали достатъчно строителен материал", посочи архитект Николай Маринов.

Според архитектите подобен вид строителство ще се превърне в бутиков лукс за по-заможните хора  и едва ли някога ще навлезе в масовата индустрия.

Всички части на предаването можете да видите ТУК.