Отчетът на президента – коментар на Румяна Коларова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През първата година президентът Плевнелиев определи като свой приоритет дългосрочните цели, стратегическите задачи, иновациите, но втората му година беше абсолютно различна, коментира в „Денят започва” политологът Румяна Коларова, съветник на президента Росен Плевнелиев.

Тя е различна, именно защото това беше годината на гражданите, както самият той я определи. Но характерното за гражданите, подчерта Коларова, е, че те нямат инструментите, чрез които да постигнат политическа промяна, тогава когато се придържат към принципите за мирен протест, към правилата на демократичната държавност.

Те дават шанс и енергия на политиците да направят промяна, каза Коларова. И това е акцентът във втората година от мандата на президента. Той по всякакъв начин се опитва да стимулира, да подкани политиците да направят онази промяна, която гражданите искат.

В отчета на президента на първо място политиците бяха призовани да загърбят безсмислените политически противопоставяния, които в основна линия се изразяват в това, че се отправят персонални нападки и обвинения.

Един от основните акценти в този отчет, който президентът направи, е един призив на българските политиците не само да използват енергията на гражданите, но да се върнат към разумното.

През последната година президентът Плевнелиев непрекъснато се опитваше да отваря врати най-вече към европейските партньори, каза Коларова.

Всички части на предаването вижте тук!