Ще има ли грипна епидемия в цялата страна?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Разраства ли се грипната епидемия и какви мерки да вземем? Тези въпроси зададе репортерът на "Денят започва" Габриела Гаврилова на д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести.

Проф. Мира Кожухарова съобщи, че вече са засегнати 12 области, в две от които има много висока заболеваемост и там са разпоредени противоепидемични мерки, включително и ваканция за децата.

В 9 от областите заболеваемостта е висока, включително и в София, без да е стигнала най-високото ниво.  Над 35% от изследваните проби в НЦЗПБ са положителни за грип, което е най-сигурният белег, че сме в разгара на грипна епидемия, посочи проф. Кожухарова.

Грипът започва много внезапно, затова е необходимо да се посъветваме с личния си лекар, защото има лекарства, които са специфични и действат на грипните вируси, но те трябва да се приемат в първите 24 часа, посъветва проф. Кожухарова.

Тя посочи, че както обикновено най-засегнати са децата от 0 до 4 години. При много малките пациенти и при по-възрастните има по-голям риск от усложнения, но при малките деца по принцип се търси лекарска помощ винаги. По-скоро хората в средна възраст решават, че могат да се лекуват сами, каза тя.

Всички части на предаването можете да видите ТУК.