Манолова: Отпадане на мораториума за лекарствата не е отказ от контрола над тях

Предаване: Панорама, 15.12.2017

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Мая Манолова - омбудсман:
"Алармирах още в момента, в който законът за бюджета влезе в парламента. Изпратих две становища и до Бюджетната и до Здравната комисии преди първото и второто четене. Написах лични писма до всеки депутат през председателя на парламента приде финалното гласуване. Участвах в протеста пред парламента и ясно заявих, че ще сезирам Конституционния съд, ако тези текстове бъдат приети... За мен това е въпрос на човещина, а не на счетоводни сметки".

Омбудсманът изтъкна, че настояването да има втора линия лечение при неефективна първа линия или да има достъп на онкоболните до иновативно средство, дори ако то единствено би дало надежда за живот, не означава отричане от контрола, от правилата и от възможността за наказание на тези, които крадат от парите за лекарства.

Мая Манолова - омбудсман:
"В тази битка няма печеливши, няма победители. Тук всички могат да бъдат само губещи, ако мораториумът остане."

Мая Манолова се надява, че въпросът ще бъде преразгледан и няма да изпрати до Конституционния съд жалбата, която е подготвила след отхвърлянето на ветото вчера. Тя вярва, че този случай ще има добра развръзка и с общо съгласие депутатите ще пререшат този въпрос.